0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second
Marco van Basten nam in 1995 afscheid van Milan. Sindsdien leeft zijn leggende voort in Italië.

Marco van Basten moet Leonardo opvolgen als trainer van de club waar hij als speler zes glorieuze jaren beleefde. Dat wil Berlusconi, het publiek, de spelers en Marco zelf natuurlijk ook. Máar, op dit moment nog even niet. Uitgerekend dezelfde enkel die hem in 1995 dwong met voetballen te stoppen, weerhoudt ‘il campione di cristallo’ ervan om nu als trainer het veld van Milanello op te stappen. ‘Ik kan moeilijk als trainer een beetje over het veld strompelen’, zegt Van Basten tegen de Italiaans pers. ‘Een coach moet vrij zijn, vooral in het hoofd. En dat ben ik nu niet vanwege mijn enkel’.

De enkel als excuus
Maar Van Basten heeft ze wel degelijk keurig op een rijtje. Waarom zou hij immers na Nederland nu ook in Italië de mythe rond zijn persoon willen doorbreken? Dat de Italianen hem willen is logisch. Die kennen hem als de dansende kat die zes jaar met elegante pas over de Italiaanse velden dartelde. Ze herinneren zich de enorme dreun die Marco als bondscoach van Nederland uitdeelde op het EK in 2008. Natuurlijk wil Milan Marco van Basten, maar Van Basten heeft geleerd van het verleden en gebruikt een excuus waar geen enkele Italiaan omheen durft, zijn vervloekte enkel.

De god die neerdaalde
Althans laten we dat hopen. Want in Nederland is Marco er in geslaagd de glorieuze beelden uit het verleden te doen vervagen. Bij het horen van zijn naam denken we niet meer aan de volley uit 1988, maar aan moeizame persconferenties met onhandige journalisten die niet goed wisten hoe ze de voormalige ster moesten behandelen. Het was alsof god van zijn wolk was neergedaald en opeens uit moest leggen waarom er zoveel ellende is op de wereld. Was toch lekker op die wolk blijven golven Marco, niemand die je dat had kwalijk genomen. Als coach deed je het helemaal niet zo slecht en je bezorgde ons twee historische overwinningen op Italië en Frankrijk, maar je zou als coach je heldendaden als voetballer nooit en te nimmer hebben overtroffen.

Schwalbe
Ik begrijp deze ‘schwalbe’ van Marco dan ook heel goed. Ik hoop van harte dat hij hem net zolang volhoudt totdat Milan een goede coach heeft gevonden. Italië is namelijk nog het enige land waar mensen bij het horen van zijn naam spontaan beginnen te blozen. Gooi geen roet in de pasta Marco en blijf de held die je bent. Als je het wel doet zullen de Italiaanse journalisten je verslinden, net als die gemene verdedigers die jou van het veld hebben geschopt. En dan zullen beelden als deze ook in Italië vergeten worden.

Foto: benents.it

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Servaas van der Laan
servaasvanderlaan@protonmail.com

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *