0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second
Roberto Mancini (63) beschuldigde op zijn blog ten onrechte twee collega's. Hij werd hiervoor veroordeeld, maar volgens de rechter kon hij niet verantwoordelijk gehouden worden voor de (evenzo beschuldigende) anonieme commentaren onder zijn posts.

Een hoofdredacteur van een krant is verantwoordelijk voor alle inhoud van zijn blad. Ook voor de ingezonden brieven en online reacties. Voor de eigenaar van een online blog geldt dat niet, zo besliste een rechter vrijdag in Italië.

Laster en nalatigheid
Roberto Mancini, niet de voetbalcoach, maar een 63-jarige blogger uit Aosta was eerder een boete opgelegd van 12 duizend euro voor laster (hij beschuldigde publiekelijk twee collega’s ten onrechte) en nalatigheid (hij verwijderde beledigende comments niet van zijn blog). Dit laatste vond hij niet eerlijk, de anonieme reacties waren immers niet van hem zelf. Mancini besloot in hoger beroep te gaan.

Anonieme comments
En met succes. De rechter oordeelde dat een blogger alleen verantwoordelijk is voor stukken waar zijn naam onder staat. De ingezonden comments waren anoniem en dus vallen die niet onder de verantwoordelijkheid van Mancini. Het feit dat die wel op zijn website staan doet hier niets aan af. Mancini hoeft nu van de rechter alleen te boeten voor de twee stukken waar zijn naam wel onder staat en komt er met 1000 euro een stuk beter van af.

Hellend vlak
Dit geval laat zien op wat voor hellend vlak blogs zich bevinden. Aan de ene kant willen veel bloggers serieus genomen worden, maar als ze verantwoordelijkheid moeten nemen voor de inhoud van hun site, dan verschuilen ze zich achter het vrijblijvende karakter ervan. Als iemand onder dit stuk een reactie plaatst waarin, ik noem maar wat, Job Cohen wordt beschuldigd van het plegen van een dubbelvoudige roofmoord, dan draag ik daar geen juridische verantwoordelijkheid voor. Als dezelfde comment wordt geplaatst op de site van de Volkskrant, dan zal Pieter Broertjes daarvoor moeten opdraaien. Een kromme constructie, want nu kunnen we elkaar lekker ongestraft van alles en nog wat gaan beschuldigen, zolang we dit maar anoniem op blogs doen. En als ik reaguur onder de naam van mijn buurman, dan komt hij in de problemen. Het wordt tijd voor een Burgerlijk Internet Wetboek.

Foto: aostasera.it

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Servaas van der Laan
servaasvanderlaan@protonmail.com

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *