0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second
Saviano klaagt over de criminele democratie in Italië

De Italiaanse democratie gaat ten onder aan corruptie, mits er niet wordt ingegrepen. Dit schrijft de ondergedoken schrijver Roberto Saviano in een open brief in La Repubblica. Om zijn woorden kracht bij te zetten geeft de schrijver aan hoeveel wethouders er alleen al in de provincie Calabria verdacht worden van een misdrijf, of al zijn veroordeeld: 35 van de 50. ‘Welk land zou dit laten gebeuren? In Italië stemt iedereen er stilzwijgend mee in’.

Vergif
Wat in een ander land als vergif zou worden beschouwd, eet men hier als dagelijkse kost’, vertelt de schrijver die de Napolitaanse maffia infiltreerde en hier het vermaarde boek Gomorra over schreef. ‘De corruptie binnen de overheid verdrinkt, wurgt en begraaft heet eerlijke recht’. Saviano ziet om die reden veel jongeren vertrekken uit het zuiden van Italie. Ze trekken naar het noorden of zelfs naar het buitenland.

Linkse mafiosi
In zijn brief noemt  Saviano vervolgens een aantal namen van politici die banden met de Maffia zouden hebben. Opvallend is dat sommige namen afkomstig zijn uit het centrum-linkse kamp, dat zich altijd zo stellig afkeert van de maffiapraktijken binnen de overheid.Ook noemt hij een bekende kroeg in Rome, Café de Paris, wat volgens hem een bolwerk is van de georganiseerde misdaad.

Crisis
De brief beschrijft verder de crisis in Italie, die niet alleen veroorzaakt is door een vermindering van vraag en aanbod. Het is een direct gevolg van de criminele economie, van de corruptie en de achterkamertjespolitiek. En het probleem speelt niet alleen op nationaal niveau. De VS beschouwen de italiaanse mafia al als een van de grootste bedreigingen voor de vrije internationale handel. Als Mexico een Narco-democratie is, dan is Italië een maffiademocratie, aldus Saviano.

VN toezichthouders
De brief eindigt met het voorstel om election watchers van de Verenigde Naties naar Italië te sturen, om de chaotisch verlopende verkiezingen die het land op dit moment in haar greep houden in het oog te houden. Een voorstel dat zondag veel reacties kreeg van verschillende politici. Maurizion Lupi van de Popolo della Libertà vindt dat Saviano een negatief beeld schetst en geeft aan wel degelijk positieve veranderingen te zien. Toch waren de meeste politici wel te spreken over de brief en noemden het een ‘nuttige provocatie’.

Bron: La Repubblica
foto: laltroquotidiano.it

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Servaas van der Laan
servaasvanderlaan@protonmail.com

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Saviano schrijft klaagbrief aan overheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *