0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Noorda overledenIl mago dei marchi
Onbekend in eigen land, maar geliefd in Italie. De Nederlandse designer Bob Noorda is maandag in Milaan op 82-jarige leeftijd overleden. “Een hoofdrolspeler in de internationale creatieve wereld, maar bovenal een man begaafd met een ongelofelijke fijngevoeligheid”, zo herinnert de Corriere della Sera Noorda.

Hollandse precisie met Italiaanse creativiteit
In de jaren 50 trok de Nederlander naar Italie. Gewapend met potlood en papier, bang als hij was die in Italie niet te kunnen kopen. Hij werd ontdekt door bandenfabrikant Pirelli, waar ze versteld stonden van zijn talent. Hierna trok Noorda door Italie, van de ene beroemde opdrachtgever naar de andere. Volgens kunstcriticus en filosoof Gillo Dorfles is het succes van zijn ontwerp te danken aan een combinatie van Hollandse precisie met Italiaanse creativiteit.

Beroemde ontwerpen
Wie ooit de Metro in Milaan nam, vond de uitgang dankzij Bob Noorda. Hij was het die daar  de ondergrondse bewegwijzering vormgaf. Een systeem dat werd overgenomen door steden als New York en San Paolo. Hij ontwierp de logo’s van de erkende uitgevers Feltrinelli en Mondadori. Grote electriciteitscentra, reisbureaus, supermarkten en kranten werden door de Amsterdammer in een nieuw jasje gestoken. Gek genoeg heeft zijn faam Nederland nooit bereikt.

Foto Noorda: Gruppohera.it
Foto logo’s: lexskywalker.it

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Servaas van der Laan
servaasvanderlaan@protonmail.com

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *