0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second
Nichi Vendola en zijn Canadese partner Eddy Testa

Italië gaat in februari opnieuw naar de stembus. Grijpen de Italianen weer terug naar Berlusconi, het verleden, of kiezen ze voor een nieuwe richting? Servaas van der Laanportretteert de komende weken in de aanloop naar de verkiezingen de meest opmerkelijke politieke hoofdrolspelers. Vandaag de opvallende linkse kandidaat Nichi Vendola.

Hij werd vernoemd naar oud-Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov en studeerde af op een scriptie over de antikapitalistische schrijver Pier Paolo Pasolini. De neo-communist en uitgesproken homoseksuele Nichi Vendola (wiki) is ongetwijfeld een van de meest radicale deelnemers aan de Italiaanse verkiezingen, maar gelet op de peilingen is een ministerspost straks helemaal niet zo ver weg.

Extroverte filosoof

Het is oktober 2011 en Vendola is op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Rome om een groep ambassadeurs toe te spreken. Hij doet dat met verve; in prachtig Italiaans met hier en daar een citaat in het Latijn en het Grieks. De extroverte filosoof toont daarmee zowel zijn kracht als zijn zwakte. Als spreker zeer erudiet, maar inlevingsvermogen en realiteitszin zijn niet zijn sterkste punten. De meeste ambassadeurs verstaan eenvoudig Italiaans, maar de woorden van Vendola ontgaan hen volledig.

Het is de man die zijn geboortestreek Apulië als president heeft volgebouwd met windturbines en zonnecellen. Een eerbaar initiatief, maar de arme zuidelijke streek gaat bijna failliet aan de hoge kosten die de duurzame projecten met zich meebrengen. Door gebrek aan interesse van de lokale bewoners staan veel goedbedoelde windmolens er nu verlaten en werkeloos bij.

Oorbelletje

Toch is Vendola populair, vooral omdat hij ‘anders’ is dan andere politici. Hij draagt een ordinair oorbelletje, heeft een vriendelijke vrouwelijk gezicht en is uitgesproken gay. Het is ook die homogemeenschap die de hoop heeft gevestigd op Vendola. Zijn partner is de Canadees Eddy Testa en in Canada is het homohuwelijk gelegaliseerd. Hoewel een homohuwelijk in het katholieke Italië nog altijd geen realistisch scenario lijkt, zou Vendola als minister hier misschien wat aan kunnen veranderen.

Ook van andere Italianen krijgt Vendola lof. Het is niet voor niets de Italiaanse politicus met het meeste aantal fans (ruim een half miljoen) op Facebook. Net als Matteo Renzi, in vele opzichten weliswaar compleet anders, vertegenwoordigt ook Vendola de nieuwe Italiaanse politiek die wil breken met de vriendjespolitiek van de oude garde.

Schandaaltjes

Maar, zoals bijna iedere Italiaanse politicus, ontsnapt ook Vendola niet aan de nodige schandaaltjes. Als provinciebestuurder wordt hij tweemaal vervolgd wegens ‘slordige bedrijfsvoering’. Ook zou hij bekenden hebben voorgetrokken bij aanbestedingen. Veroordeeld wordt de politicus echter nooit.

De in de peilingen stijgende Silvio Berlusconi zegt deze ‘leider van Noord-Korea’ nog altijd niet serieus te nemen. Maar als het linkse blok straks als winnaar over de finish komt, zal hij toch wel moeten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Servaas van der Laan
servaasvanderlaan@protonmail.com

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *