0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

renzialfanogrilloMaakt ‘Il Cavaliere’ Silvio Berlusconi dit weekend zijn zoveelste comeback? Of kiezen de Italianen ervoor niet te geloven in zijn beloftes van belastingverlichting en is zijn tijdperk eindelijk echt voorbij?

Matteo Renzi
‘Wonderkind’ Matteo Renzi (38) van de linkse Democratische Partij is een man vol tegenstellingen: streng religieus, maar niet conservatief, workaholic maar ook familieman en links maar vóór bezuinigingen.

Maar boven alles de hoop van progressieve jongeren in Italië. Sinds 2010 roept Renzi op tot het vernieuwen van zijn partij en het aftreden van politici uit het Berlusconi tijdperk. En als burgemeester van Florence (sinds 2009) mikt hij erop zijn stad de eerste in Italië te maken waar alleen elektrische auto’s worden toegelaten.

Waarom is hij een van de hoofdrolspelers? Renzi werd tweede in de run naar het lijsstrekkerschap van het linkse politieke blok. Hoewel de voormalige communist Pier Luigi Bersani nu leider is van de progressieven, is wonderkind Renzi een van de grote krachten in de strijd tegen het kamp van Berlusconi.

Lees: de Big Bang van wonderkind Matteo Renzi

Angelino Alfano
Als de rechtse partijen dit weekend winnen, dan wordt Angelino Alfano (42) de nieuwe premier van Italië. Maar dan wel met Silvio Berlusconi als minister van Financiën. Naar alle waarschijnlijkheid zal ‘buikspreekpop’ Alfano dan de troon moeten delen met ‘Il Cavaliere’

Alfano is de partijvoorzitter van het politieke blok ‘het volk van de vrijheid’ (Pdl) en was minister van Justitie in het laatste kabinet-Berlusconi (IV). In die functie wilde hij zijn premier vrijwaren van vervolging door zijn onschendbaarheid en het seponeren van bestaande processen wettelijk vast te leggen.

Waarom is Alfano een hoofdrolspeler in deze verkiezingen? Wie voor Alfano kiest, kiest voor een voortzetting van het tijdperk van Berlusconi.

Lees: deelt kroonprins Alfano straks de troon?

Nichi Vendola
Net als Matteo Renzi vertegenwoordigt ook Nichi Vendola de nieuwe Italiaanse politiek die wil breken met de vriendjespolitiek van de oude garde.

Waarom is Vendola belangrijk? De neo-communist en uitgesproken homoseksuele president van de Zuid-Italiaanse stree Apulia kan rekenen op een ministerpost als het linkse blok grote winst boekt. En als groot voorstander van het homohuwelijk – Vendola is in Canada getrouwd met zijn partner Eddy Testa – kan hij in het katholieke Italië voor een kleine aardbeving zorgen.

Lees: Nichi Vendola, een erudiete radicaal met een oorringetje

Beppe Grillo
Cabaretier Beppe Grillo hakt al jaren in op de cultuur van corrupte politici. En sinds 2009 doet hij ook als onderdeel van het ‘establishment’ met zijn ‘Vijf sterrenbeweging’ (M5S). Hij is naar eigen zeggen ‘die andere clown’ in de Italiaanse politiek naast Berlusconi.

De radicale Grillo is tegen banken, tegen bestuur, tegen beurzen, tegen macro-economie, tegen Europa, tegen vrijwel alles. En hij is succesvol, zijn beweging levert al twee burgemeesters en bij de regionale verkiezingen in Sicilië werd M5S de grootste partij.

Ook in de peilingen kan Grillo rekenen op fors wat stemmen (zo’n 20 procent), maar premier wordt hij niet. Want hij sluit geen compromissen. Als een soort Italiaanse tegenpartij snoept populist Grillo wel stemmen weg bij de linkse én rechtse verontwaardigde kiezer.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Servaas van der Laan
servaasvanderlaan@protonmail.com

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *