0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Paus Benedictus XVI bood zaterdag in een brief zijn excuses aan voor het seksueel misbruik van minderjarigen binnen de Katholieke kerk

Zaterdag heeft paus Benedictus XVI in een brief aan het Ierse Bisdom openlijk zijn excuses aangeboden voor het seksueel misbruik binnen de Katholieke kerk. Het berouw lijkt te laat te komen.

Vrijdag 19 maart, op de feestdag van Sint Jozef, de patroon van de Heilige Stoel, zette paus Benedictus XVI zijn handtekening onder een brief gericht aan de Ierse katholieke kerk. In het document, dat zaterdag werd gepubliceerd,  bood Ratzinger zijn excuses aan voor het seksueel misbruik en beloofde hij een onderzoek in te stellen. De brief werd, samen met andere documenten over het misbruik, op de website www.vatican.va geplaatst.

Late brief
De afgelopen weken stroomden verhalen over seksueel misbruik door katholieke geestelijken vanuit de hele wereld binnen. Na het schandaal in Ierland zijn er inmiddels duizenden gevallen gemeld in Nederland, Duitsland, Zwitserland tot zelfs Latijns Amerika aan toe. In alle betrokken landen hebben de misstanden tot grote schandalen geleid en zijn er onderzoeken ingesteld. De brief van de paus lijkt dan ook wat aan de late kant.

Negatieve aandacht
Het Bisdom Groningen Leeuwarden maakt zich geen zorgen over de late reactie van de Paus. “De molens in Rome draaien nu eenmaal wat langzamer. We zijn blij met het feit dat die brief er eindelijk is”, aldus een woordvoerder van het Bisdom. Nu de schandalen zich als een olievlek over de wereld verspreiden, kan de katholieke kerk wel een steuntje in de rug uit het Vaticaan gebruiken. “Tot nu toe hebben in Noord Nederland gelukkig slechts twee mensen hun lidmaatschap opgezegd, maar de commotie zal ongetwijfeld negatieve gevolgen hebben voor ons imago. Laten we hopen dat we er uiteindelijk sterker zullen uitkomen”, vertelt de woordvoerder.

Ratzinger onder druk
Een officiële reactie van de paus was hard nodig. Niet alleen de kerk, ook Ratzinger zelf staat al een tijd onder grote druk. Zijn optreden rond de controversiële bisschop Williamson, die de Holocaust ontkent, was alles behalve daadkrachtig. Ook is er veel kritiek op zijn uitlatingen over homoseksualiteit. Volgens de aartsvader is het homohuwelijk een aanval op de schepping Gods. Als klap op de vuurpijl kwam The New York Times donderdag met een artikel waarin werd aangetoond dat Ratzinger in de jaren’80 waarschuwingen over seksueel misbruik van een priester jaren lang negeerde. Als aartsbisschop van München en Freissing stuurde hij de priester naar therapie, maar de man mocht daarna gewoon weer aan het werk.

Effect
Een onmiddellijke stellingname tegen het seksueel misbruik van de priesters had het imago van Ratzinger enigszins kunnen oppoetsen. Waarom de paus nu pas met een reactie komt, is niet duidelijk. De kerkvader verklaarde woensdag met zijn brief een bijdrage te willen leveren aan “het proces van berouw, heling en vernieuwing”. Maar verwacht wordt dat het effect van deze late verklaring zo goed als nihil zal zijn.

Foto: vatican.va

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Servaas van der Laan
servaasvanderlaan@protonmail.com

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *